Składniki
1 szklanka mąki razowej
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
około 3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
FARSZ :
około 1/2 kg kiszonej kapusty
1 liść laurowy, ziele
kilka namoczonych, suszonych grzybów
sól, pieprz do smaku
1 cebula
3 łyżki oleju
Przepis
Z składników, zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi, pozostawiamy je przykryte folią aluminiową na około 20 minut, aż odpocznie.
Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie, z liściem laurowym i zielem, do miękkości. Studzimy i dobrze wyciskamy kapustę, następnie ją kroimy. Grzybki wcześniej namoczone w wodzie ( około 4 godziny) zagotowujemy, odcedzamy drobno kroimy.
Cebulę, drobno pokrojoną podpiekamy na oleju, dodajemy grzybki i kapustę, farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy, studzimy.
Pierogi podajemy do barszczu, ciepłe lub podpieczone z cebulką na oleju.
Smacznego.