Składniki
- 250 g makaronu orzo
- 150 g sera żółtego cheddar
- 2 filety z kurczaka
- 2 duże czerwone papryki
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki oleju
- 3 łyżki przyprawy chili *
- sól
Sos
- 250 g majonezu
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1 pęczek natki pietruszki
Przepis
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy przyprawę chili i mieszamy, aby przyprawa pokryła kawałki kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. W czasie smażenia co jakiś czas mieszamy mięso na patelni. Kurczaka przekładamy na talerz i studzimy. Ser żółty kroimy w słupki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez doprawiony pieprzem oraz solą i mieszamy do połączenia się składników. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.
Notes
- * użyłam tej przyprawy http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/przyprawa-chili-old-el-paso/