Bułki razowe z siemieniem lnianym

Ewelina
Śniadania
05.11.2015 11:49
Bułki razowe z siemieniem lnianym

Składniki

SKŁADNIKI : na około 10 bułek

400 g mąki pszennej

100 g mąki razowej ( żytniej lub innej)

1 niepełna, szklanka wody

1/2 szklanki ciepłego mleka

1/2 szklanki zakwasu chlebowego ( jeżeli nie mamy, można dodać żurek )

1 łyżka miodu płynnego

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

4 łyżki ziaren siemienia lnianego

DODATKOWO :

1 jajko do posmarowania bułek

1 łyżka siemienia lnianego do posypania

Przepis

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy sól, olej, miód, kwas, mleko rozmieszane z drożdżami oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo aż stanie się jednolite, gładkie i elastyczne. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 40 minut aż wyrośnie.

Po tym czasie wykładamy je na stolnicę posypaną mąką, zagniatamy. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 10 - 12 bułek. Formujemy bułki w rękach i układamy na posypaną mąką blaszkę.

Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Bułki pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 190 - 180 * C, przez około 25-30 minut.

Wyciągamy, studzimy na kratce.