Składniki
SKŁADNIKI : na około 10 bułek
400 g mąki pszennej
100 g mąki razowej ( żytniej lub innej)
1 niepełna, szklanka wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki zakwasu chlebowego ( jeżeli nie mamy, można dodać żurek )
1 łyżka miodu płynnego
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
4 łyżki ziaren siemienia lnianego
DODATKOWO :
1 jajko do posmarowania bułek
1 łyżka siemienia lnianego do posypania
Przepis
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy sól, olej, miód, kwas, mleko rozmieszane z drożdżami oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo aż stanie się jednolite, gładkie i elastyczne. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 40 minut aż wyrośnie.
Po tym czasie wykładamy je na stolnicę posypaną mąką, zagniatamy. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 10 - 12 bułek. Formujemy bułki w rękach i układamy na posypaną mąką blaszkę.
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Bułki pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 190 - 180 * C, przez około 25-30 minut.
Wyciągamy, studzimy na kratce.