Składniki
2 duże jabłka renety
1 duża, twarda gruszka
1/2 szklanka mąki kukurydzianej
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis
PRZYGOTOWANIE :
Jabłka i gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Przekładamy je do miski, posypujemy cukrem, cynamonem i mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy do niej mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Do jabłek wlewamy ciasto, całość mieszamy.
Formę na tartę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wylewamy ciasto jabłkowe.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C, przez około 30-40 minut.
Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.