Kruchy jabłecznik z renetą

Ewelina
Ciasta
05.11.2015 11:58
Kruchy jabłecznik z renetą

Składniki

na ciasto półkruche

na blaszkę o wymiarach 25/30

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka śmietany

Zimną margarynę kroimy na kawałki, dodajemy cukier i żółtka. Ucieramy mikserem aż składniki się połączą, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Przepis

1 i 1/2 kg jabłek reneta

1/2 szklanki zimnej wody

1 szklanka cukru

1 płaska łyżeczka cynamonu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i wodę. Prużymy na małym ogniu około 20-30 minut aż jabłka staną się kruche i w większości się rozpadną tworząc gęstą masę. Zakręcamy gaz, do lekko przestudzonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy uważając aby nie powstały grudki.

PRZYGOTOWANIE :

Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejszą i większą. Większy kawałek rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki, posypując je mąką. Układamy je w wysmarowanej masłem formie, na cisto rozkładamy jabłka.

Z mniejszego, rozwałkowanego ciasta wycinamy paski, które rozkładamy naprzemiennie na cieście. Paski smarujemy rozmąconym jajkiem. Jabłecznik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 40 minut.

Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy.

Rada; jabłecznik smakuje najlepiej na drugi dzień i dużo lepiej się wtedy kroi.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną