Składniki
na ciasto półkruche
na blaszkę o wymiarach 25/30
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany
Zimną margarynę kroimy na kawałki, dodajemy cukier i żółtka. Ucieramy mikserem aż składniki się połączą, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Przepis
1 i 1/2 kg jabłek reneta
1/2 szklanki zimnej wody
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i wodę. Prużymy na małym ogniu około 20-30 minut aż jabłka staną się kruche i w większości się rozpadną tworząc gęstą masę. Zakręcamy gaz, do lekko przestudzonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy uważając aby nie powstały grudki.
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejszą i większą. Większy kawałek rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki, posypując je mąką. Układamy je w wysmarowanej masłem formie, na cisto rozkładamy jabłka.
Z mniejszego, rozwałkowanego ciasta wycinamy paski, które rozkładamy naprzemiennie na cieście. Paski smarujemy rozmąconym jajkiem. Jabłecznik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 40 minut.
Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy.
Rada; jabłecznik smakuje najlepiej na drugi dzień i dużo lepiej się wtedy kroi.