Sałatka meksykańska

Ewelina
Sałatki
15.10.2014 7:23
Sałatka meksykańska
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

200 g sera żółtego (1 kostka)

1 duża czerwona papryka

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasów

1 por (biała część)

4-6 łyżek majonezu

sól

świeżo mielony pieprz

Przepis

Sałatka meksykańska

Błyskawiczna i pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się na imprezowym stole.

Nie wymaga specjalnie skomplikowanych składników więc przygotować ją można w ostatniej chwili.

Bardzo lubię kiedy tego typu sałatki są w lodówce na co dzień, kiedy jakiś domownik zgłodnieje, zawsze mamy pod ręką sytą przekąskę.

Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.

Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.