Sałatka meksykańska

Krzysztof
Sałatki
16.05.2014 9:21
Sałatka meksykańska

Przepis

3 pomidory

1 mała zielona papryka

1 czerwona cebula

1 puszka czerwonej fasoli (ok. 1 szklanka)

1/2 puszki kukurydzy (ok. 1/2 szklanki)

1 łyżka siekanej natki pietruszki

dressing:

3 łyżki oleju

1,5 łyżki octu winnego

1 łyżka keczupu

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1/4 łyżeczki suszonego tymianku

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Składniki dressingu mieszamy.

Fasolę i kukurydze odsączmy z zalewy po czym chwilkę płuczemy pod bieżącą wodą na sicie. Odstawiamy do odcieknięcia.

Pomidory kroimy w kawałki, paprykę w kostkę a obraną cebulę w grube pióra.

Warzywa mieszamy z dressingiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na zdjęciu podana z pieczonym kurczakiem w wędzonej papryce

Źródło: http://passionfruit.blox.pl/2014/05/Salatka-z-czerwona-fasola-w-stylu-meksykanskim.html