Zapiekane marchewki z bazylią!

Izabela
Przekąski
04.11.2015 13:57
Zapiekane marchewki z bazylią!

Składniki

Składniki (dla 2,3 osób):

1. kilogram marchewki

2. jedna duża cebula

3. bazylia

4. oliwa z oliwek albo masło

Przepis

Home

life

look

cook

mind

Moja książka

O mnie

Kontakt

Przepisy

Inaczej, czyli zapiekane marchewki z bazylią

pieczone marchewki

Jak ze zwykłej marchewki zrobić coś smacznego i zupełnie innego? Zapiec ją w piekarniku z cebulką i bazylią. Danie idealne jako dodatek do obiadów albo jako przekąska.

Zapiekane marchewki

Składniki (dla 2,3 osób):

1. kilogram marchewki

2. jedna duża cebula

3. bazylia

4. oliwa z oliwek albo masło

Przygotowanie:

1. Obrać marchewki i pokroić na małe kawałki (około 3,4 cm)

2. Pokroić cebulę

3. Marchewkę i cebulę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą i dokładnie wymieszać (aby oliwa pokryła warzywa). Zamiast oliwy można użyć masła.

4. Dodać bazylię, pieprz i sól.

5. Zapiekać marchewki około 40 minut w 200 stopniach, aż marchewka stanie się zarumieniona i miękka.