Składniki
Składniki (dla 2,3 osób):
1. kilogram marchewki
2. jedna duża cebula
3. bazylia
4. oliwa z oliwek albo masło
Przepis
Home
life
look
cook
mind
Moja książka
O mnie
Kontakt
Przepisy
Inaczej, czyli zapiekane marchewki z bazylią
pieczone marchewki
Jak ze zwykłej marchewki zrobić coś smacznego i zupełnie innego? Zapiec ją w piekarniku z cebulką i bazylią. Danie idealne jako dodatek do obiadów albo jako przekąska.
Zapiekane marchewki
Składniki (dla 2,3 osób):
1. kilogram marchewki
2. jedna duża cebula
3. bazylia
4. oliwa z oliwek albo masło
Przygotowanie:
1. Obrać marchewki i pokroić na małe kawałki (około 3,4 cm)
2. Pokroić cebulę
3. Marchewkę i cebulę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą i dokładnie wymieszać (aby oliwa pokryła warzywa). Zamiast oliwy można użyć masła.
4. Dodać bazylię, pieprz i sól.
5. Zapiekać marchewki około 40 minut w 200 stopniach, aż marchewka stanie się zarumieniona i miękka.