Składniki
1 bakłażan
3 ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 gałązka kolendry
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki soli
1 szklanka gorącej wody
Przepis
Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki.
Warzywa posyp solą,kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Kolendrę posiekaj. Posiekaj również cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki,podsmażaj ok. 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana, tak samo jak ziemniaki i wyjmij łyżką cedzakową.
Cebulę i czosnek wymieszaj,dodaj kolendrę w proszku i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnie ,na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut.
Po upływie ok. 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj. Całość zalej wodą,zmniejsz ogień,przykryj pokrywką i duś przez ok. 15-20 minut.
Podawaj posypane natką kolendry,a jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki.