curry z ziemniaków i bakłażana

Michał
Obiad
04.11.2015 11:33
curry z ziemniaków i bakłażana

Składniki

1 bakłażan

3 ziemniaki

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 gałązka kolendry

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki ostrej papryki

5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

1-2 łyżeczki soli

1 szklanka gorącej wody

Przepis

Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki.

Warzywa posyp solą,kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.

Kolendrę posiekaj. Posiekaj również cebulę i czosnek.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki,podsmażaj ok. 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana, tak samo jak ziemniaki i wyjmij łyżką cedzakową.

Cebulę i czosnek wymieszaj,dodaj kolendrę w proszku i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnie ,na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut.

Po upływie ok. 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj. Całość zalej wodą,zmniejsz ogień,przykryj pokrywką i duś przez ok. 15-20 minut.

Podawaj posypane natką kolendry,a jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki.