Składniki
1 pęczek młodej marchewki
2 ząbki czosnku
2 szalotki
świeży tymianek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
cukier
pieprz biały
sól morka
Przepis
Marchewkę dokładnie myjemy. Odcinamy zieloną nać, pozostawiając około 1,5 cm zielonej części. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli i łyżkę soku z cytryny. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka,ale wciąż chrupka. Na patelni do duszenia rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy miód i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy marchew i kilka gałązek tymianku. Dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec marchewkę doprawiamy sokiem z cytryny.