Buraczano- marchewkowa surówka

Ewelina
Sałatki
10.09.2014 20:13
Buraczano- marchewkowa surówka

Przepis

Surówki z warzyw korzeniowych są każdemu z nas znane. Podawane najczęściej ze schabowym ;)

Wciskane do ust od najmłodszych bez nasze babcie i ciocie.

Na ostatnim zjeździe rodzinnym, który nazwijmy po imieniu stypą ... Byłam jedyną, która je jadła.

Od razu przypomniał mi się komentarz, że ktoś zna takich, którzy warzyw wogule nie jedzą ;)

Może im się już przejadły po latach?

Żeby nadać im nowego wyrazu, wystarczy przygotować nietypowy dressing!

Mimi popatrzyła pomysł, podczas swojej germańskiej podróży do Berlina.

Możecie z niego skorzystać i zaskoczyć znudzoną rodzinę, czy przyjaciół.

Moim zdaniem marchewkowa połówka była przepyszna.

2 duże buraczki, obrane

1 marchewka, obrana z obciętymi końcówkami

Marchewkę zetrzyjcie na mandolinie lub tarce o dużych oczkach. Tak samo zróbcie z burakami.

Pod żadnym pozorem nie łącznie ich ze sobą, a unieście w oddzielnych miseczkach.

DRESSING

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

2 łyżki stołowe miso jasnego

2 łyżki stołowe soku z cytryny

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka stołowa oliwy extra virgin

1 łyżka stołowa surowego miodu

Szczypta soli himalajskiej do smaku

3-4 łyżki wody

W małej miseczce wymieszajcie wszystkie składniki ze sobą. Polejcie nim buraczki i marchew.

Wymieszajcie i możecie podawać.