Kurczak w cieście kulki

Tomasz
Obiad
04.11.2015 13:05
Kurczak w cieście kulki
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 25 min

Składniki

1 pierś kurczaka

1 łyżeczka pasty sambal

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka prażonej cebuli

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyzeczki sody oczyszczonej

1 jajko

200 ml wody

30 gr skrobi ziemniaczanej

50 gr mąki kukurydzianej

150 gr mąki pszennej

0,5 litra oleju do smażenia

1 łyżeczka sezamu

Przepis

Pierś kurczaka kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm wkładamy do naczynia i przyprawiamy jedna łyżeczka sambal olek, mieszamy odstawiamy na 10 min.

Do naczynia wbijamy jajko + 1 łyżeczka czosnku granulowanego + 1 łyżeczka cebulki prażonej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżeczkę soli + 30 gram skrobi + 60 gram mąki kukurydzianej + 150 gram mąki pszennej

mieszamy dodając wodę na oko żeby uzyskać geste ciasto, gęstsze od naleśnikowego.

Wkładamy naszego kurczaka do ciasta i dokładnie mieszamy żeby się cały obkleił.

Rozgrzewamy patelnie lub wok do tep 150/160 nie więcej .Bierzemy wykałaczkę lub patyczek i po kolei smażymy naszego kurczaka jak na filmiku ,

smażymy minute i odkładamy żeby odpoczęły gdy już usmażymy wszystkie rozgrzewamy bardziej olej i wkładamy wszystkie nasze kulki i smażymy na złoty kolor

Podawać z ryżem i ostrym sosem posypane wiórkami kokosowymi lub sezamem :)