- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 25 min
Składniki
1 pierś kurczaka
1 łyżeczka pasty sambal
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka prażonej cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
1 jajko
200 ml wody
30 gr skrobi ziemniaczanej
50 gr mąki kukurydzianej
150 gr mąki pszennej
0,5 litra oleju do smażenia
1 łyżeczka sezamu
Przepis
Pierś kurczaka kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm wkładamy do naczynia i przyprawiamy jedna łyżeczka sambal olek, mieszamy odstawiamy na 10 min.
Do naczynia wbijamy jajko + 1 łyżeczka czosnku granulowanego + 1 łyżeczka cebulki prażonej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżeczkę soli + 30 gram skrobi + 60 gram mąki kukurydzianej + 150 gram mąki pszennej
mieszamy dodając wodę na oko żeby uzyskać geste ciasto, gęstsze od naleśnikowego.
Wkładamy naszego kurczaka do ciasta i dokładnie mieszamy żeby się cały obkleił.
Rozgrzewamy patelnie lub wok do tep 150/160 nie więcej .Bierzemy wykałaczkę lub patyczek i po kolei smażymy naszego kurczaka jak na filmiku ,
smażymy minute i odkładamy żeby odpoczęły gdy już usmażymy wszystkie rozgrzewamy bardziej olej i wkładamy wszystkie nasze kulki i smażymy na złoty kolor
Podawać z ryżem i ostrym sosem posypane wiórkami kokosowymi lub sezamem :)