- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
wychodzi ok. 40-50 pierogów
0,5 kg mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody (im cieplejsza tym lepiej)
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
Składniki na farsz:
szpinak mrożony ok 250 g (np. z mrożonek luz z hipermarketów to ok 7-8 kostek)
łyżka margaryny
4 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
250 g sera białego, twarogu
ok. 6 pomidorów suszonych z oleju.
Przepis
Zaczynamy od farszu, aby zdążył wystygnąć. W rondelku rozpuszczamy margarynę, dorzucamy szpinak i na wolnym ogniu, mieszając przesmażamy. Dorzucamy czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, przyprawiamy. W między czasie gdy szpinak odparowuje, siekamy pomidory. Dorzucamy. Na koniec rozdrabniamy ser do szpinaku, mieszamy i zdejmujemy z ognia aby wystygło.
Czas na ciasto. Przesiewamy mąki, dolewamy olej, później woda i mleko. Dodajemy sol i wygniatamy. W zależności od mąki różnie chłonie więc jeśli ciasto będzie się kleić można podsypać. Wałkujemy placki i wykrawamy szklanką kółka, na które będziemy nakładać farsz.