Pierogi ze szpinakiem

Zuzanna
Obiad
04.11.2015 11:47
Pierogi ze szpinakiem
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki na ciasto:

wychodzi ok. 40-50 pierogów

0,5 kg mąki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

0,5 szklanki ciepłej wody (im cieplejsza tym lepiej)

1 szklanka ciepłego mleka

szczypta soli

Składniki na farsz:

szpinak mrożony ok 250 g (np. z mrożonek luz z hipermarketów to ok 7-8 kostek)

łyżka margaryny

4 ząbki czosnku

sok z połówki cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku

250 g sera białego, twarogu

ok. 6 pomidorów suszonych z oleju.

Przepis

Zaczynamy od farszu, aby zdążył wystygnąć. W rondelku rozpuszczamy margarynę, dorzucamy szpinak i na wolnym ogniu, mieszając przesmażamy. Dorzucamy czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, przyprawiamy. W między czasie gdy szpinak odparowuje, siekamy pomidory. Dorzucamy. Na koniec rozdrabniamy ser do szpinaku, mieszamy i zdejmujemy z ognia aby wystygło.

Czas na ciasto. Przesiewamy mąki, dolewamy olej, później woda i mleko. Dodajemy sol i wygniatamy. W zależności od mąki różnie chłonie więc jeśli ciasto będzie się kleić można podsypać. Wałkujemy placki i wykrawamy szklanką kółka, na które będziemy nakładać farsz.