Składniki
300 g wołowiny
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka papryki w proszku
4 średnie marchewki
biała fasola z puszki (500 g)
1 duży ząbek czosnku
½ szklanki śmietany (18%)
2 łyżki octu
2 pomidory „lima”
czerwona fasola z puszki (500 g)
ulubione zioła (koperek, natka pietruszki...)
sól
warzywa na wywar warzywny
listek laurowy
Przepis
Warzywa oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym.
Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki).
Otrzymałam 600 ml czystego wywaru.
Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam.
Uformowałam z niej klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk.
Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do gotującego się wywaru.
Po około 10 minutach włożyłam klopsiki. Gotowałam na małym gazie około 8 minut.
Wyjęłam z wywaru marchewkę z klopsikami i do wywaru wrzuciłam obrany czosnek i białą odsączona fasolę. Zagotowałam i zmiksowałam blenderem. Dodałam śmietanę. Wymieszałam, dodałam ocet i sól. Spróbowałam. Pyszne....
Pomidory umyłam pokroiłam na cząstki i dodałam do zupy razem z odłożoną marchewką i klopsikami. Dodałam odsączoną czerwoną fasolę. Wymieszałam i posypałam ziołami.
Koniec. Zupa gotowa