Zupa fasolowa z klopsikami

Ewelina
Zupy
09.10.2015 8:53
Zupa fasolowa z klopsikami

Składniki

300 g wołowiny

4 łyżki bułki tartej

1 jajko

1 łyżeczka papryki w proszku

4 średnie marchewki

biała fasola z puszki (500 g)

1 duży ząbek czosnku

½ szklanki śmietany (18%)

2 łyżki octu

2 pomidory „lima”

czerwona fasola z puszki (500 g)

ulubione zioła (koperek, natka pietruszki...)

sól

warzywa na wywar warzywny

listek laurowy

Przepis

Warzywa oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym.

Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki).

Otrzymałam 600 ml czystego wywaru.

Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam.

Uformowałam z niej klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk.

Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do gotującego się wywaru.

Po około 10 minutach włożyłam klopsiki. Gotowałam na małym gazie około 8 minut.

Wyjęłam z wywaru marchewkę z klopsikami i do wywaru wrzuciłam obrany czosnek i białą odsączona fasolę. Zagotowałam i zmiksowałam blenderem. Dodałam śmietanę. Wymieszałam, dodałam ocet i sól. Spróbowałam. Pyszne....

Pomidory umyłam pokroiłam na cząstki i dodałam do zupy razem z odłożoną marchewką i klopsikami. Dodałam odsączoną czerwoną fasolę. Wymieszałam i posypałam ziołami.

Koniec. Zupa gotowa

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną