Zupa serowa z klopsikami

Anna
Zupy
22.11.2014 21:51
Zupa serowa z klopsikami

Przepis

Na dworze coraz zimniej, czas więc przestawić się na trochę bardziej kaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.

Potrzebne nam:

- włoszczyzna

- cebula

- 2 serki topione (ok.300g)

- 2 kostki rosołowe

- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka

- pęczek koperku

- sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i mokrymi rękoma wyrobić klopsiki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną i umytą włoszczyznę oraz kostki rosołowe i gotować 10 minut. W tym czasie opalić cebulę, dorzucić ją do garnka, wyjąć włoszczyznę. Marchewkę zostawić i pokroić w plasterki. Do zupy delikatnie wrzucać klopsiki, gotować 15 minut. Dodać serki topione, doprawić solą, pieprzem i chilli i delikatnie mieszać do rozpuszczenia serków. Gotowe :)