Dżem z jabłek i dyni

Ewelina
Przetwory
09.10.2015 8:43
Dżem z jabłek i dyni

Składniki

1/2 kg dyni

1/2 kg jabłek

około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego

sok z całej cytryny

ewentualnie szczypta cynamonu

Przepis

Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami

Dynię wsypujemy do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista

Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły

Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil

Po przesmażeniu przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, zakrywamy dekielkami

Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje.

Użyję do przekładania ciast lub posmarowania naleśników :)