Tort straciatella z malinami w galaretce

Anna
Ciasta
08.10.2015 22:59
Tort straciatella z malinami w galaretce

Maliny w galaretce: - 2 galaretki malinowe - 3 szklanki wrzącej wody - ok 2 szklanek malin Masa straciatella: - 1 l śmietany 36% - 1 serek mascarpone - czekolada deserowa lub gorzka - śmietan-fix - 4 łyżki cukru pudu Po roztopieniu czekolady dajemy ją do tutki zrobionej z papieru lub specjalnego przyrządzenia i wyciskamy na wzór. Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować połowę masy na drugi blat,przykryć trzecim. Po tym czasie delikatnie objechać nożem dookoła tortownicy,otworzyć i wyjąć z obręczy. Jeśli widzimy,że zaczyna zmieniać kolor i już nie spływa,nie zostaje nam ślad palca musimy brać się do pracy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie próbujemy delikatnie ten papier oderwać. Upiec biszkopt czekoladowy U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Górę tortu udekorowałam śmietaną bez czekolady wyciskając przez dekorator z gwiazdką. 10 września mieliśmy z mężusiem 10 rocznicę ślubu,ech kiedy to minęło. Mianowicie....Papier z czekoladą przykładamy naokoło tortu,lekko dociskając. Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/tort-straciatella-z-malinami-w-galaretce.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna