Gofry ziemniaczane

Ewelina
Przekąski
29.08.2015 23:43
Gofry ziemniaczane

Składniki

1 kg ziemniaków, zważone po obraniu

1 cebula

2 jajka

1/2 szklanki mleka

4-5 łyżek mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

sól, pieprz do smaku

olej do smarowania gofrownicy

DODATKOWO :

gulasz mięsno-warzywny do polania placków

kiełki do posypania

tarty parmezan

dowolna surówka

Przepis

Ziemniaki i obraną cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy i doprawiamy ciasto ziemniaczane do smaku.

Na rozgrzaną i naoliwioną gofrownicę nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Zapiekamy gofry do zrumienienia.

Gofry podajemy ciepłe polane gulaszem, posypane parmezanem, pieczonymi kurkami i kiełkami oraz z porcją surówki. Do placków świetnie pasuje kleks gęstej śmietany, polecam.