Składniki
1 kg ziemniaków, zważone po obraniu
1 cebula
2 jajka
1/2 szklanki mleka
4-5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz do smaku
olej do smarowania gofrownicy
DODATKOWO :
gulasz mięsno-warzywny do polania placków
kiełki do posypania
tarty parmezan
dowolna surówka
Przepis
Ziemniaki i obraną cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy i doprawiamy ciasto ziemniaczane do smaku.
Na rozgrzaną i naoliwioną gofrownicę nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Zapiekamy gofry do zrumienienia.
Gofry podajemy ciepłe polane gulaszem, posypane parmezanem, pieczonymi kurkami i kiełkami oraz z porcją surówki. Do placków świetnie pasuje kleks gęstej śmietany, polecam.