Ziemniaczane pizzerinki

Ewa
Przekąski
06.04.2016 11:05
Ziemniaczane pizzerinki

Składniki

1/2 kg ziemniaków

1 cebula

1 jajko

sól i pieprz

1-2 łyżki mąki

15 dag pieczarek

15 dag sera żółtego

1 czerwona papryka

1 pomidor

Przepis

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę i jajko. Dopraw solą,pieprzem i wymieszaj.

Smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki osącz z nadmiaru tłuszczu.

Pieczarki i paprykę umyj. Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pomidora umyj i pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce.

Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Placki kładź na przygotowanej blaszce. Na każdym placku połóż pomidora, pieczarki, paprykę i posyp żółtym serem.

Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. 5-8 minut.