Składniki
1/2 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
sól i pieprz
1-2 łyżki mąki
15 dag pieczarek
15 dag sera żółtego
1 czerwona papryka
1 pomidor
Przepis
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę i jajko. Dopraw solą,pieprzem i wymieszaj.
Smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki osącz z nadmiaru tłuszczu.
Pieczarki i paprykę umyj. Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pomidora umyj i pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce.
Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Placki kładź na przygotowanej blaszce. Na każdym placku połóż pomidora, pieczarki, paprykę i posyp żółtym serem.
Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. 5-8 minut.