Przepis
Składniki:
ok 1,2 kg ziemniaków
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
pieprz
Bułka tarta, mąka i 3 jajka do panierki.
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki soli). Gdy są już miękkie przecedzamy i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy ziemniaki.
2. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.
3. Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.
4. Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.