Kulki ziemniaczane

Krzysztof
Przekąski
29.05.2014 6:20
Kulki ziemniaczane

Przepis

Składniki:

ok 1,2 kg ziemniaków

6 łyżek mąki ziemniaczanej

2 jajka

2,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki rozmarynu

pieprz

Bułka tarta, mąka i 3 jajka do panierki.

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki soli). Gdy są już miękkie przecedzamy i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy ziemniaki.

2. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.

3. Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.

4. Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną