Pieczone talarki ziemniaczane

Krzysztof
Przekąski
12.08.2014 11:46
Pieczone talarki ziemniaczane

Przepis

Składniki:

- około 6 sztuk dużych ziemniaków

- 2 łyżki oliwy

- łyżeczka soli

- 2 ząbki czosnku

- 1 cebula

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Ziemniaki myjemy i obieramy i kroimy w grube talarki(3-5mm).

Cebulę kroimy na ósemki.

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego, lub blachy lejemy na dno kilka kropel oliwy.

Układamy nasze talarki w naczyniu i polewamy oliwą wymieszaną z czosnkiem i solą.

Całość możemy jeszcze przemieszać, żeby przyprawy równomiernie osiadły na talarkach.

Na wierzch układamy cebulę.

Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż do momentu uzyskania pożądanego poziomu wypieczenia(i dłużej tym bardziej chrupiące i złociste).

Jeśli ziemniaki ułożyły się w więcej niż jednej warstwie, w trakcie pieczenia możemy je jeszcze przemieszać.