Makaron z kurkami w wegańskim sosie

Ewelina
Makarony
29.08.2015 22:55
Makaron z kurkami w wegańskim sosie

Składniki

(2-3 porcje):

400-500g świeżych kurek

1 cebula

1 łyżka oleju kokosowego

2 ząbki czosnku

garść natki pietruszki

sól, czarny pieprz

1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego lub wody

4 łyżki wegańskiej kwaśnej śmietany

250g makaronu wstążki lub innego ulubionego

Przepis

Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i odsączamy na sicie

Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy kurki. Całość dokładnie mieszamy, chwilę dusimy i zalewamy 1 szkl. bulionu lub wody. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej wody

W momencie gdy grzyby zmiękną zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze 2 minuty.

Patelnie ściągamy z ognia, dodajemy natkę pietruszki. Sos łączymy z ugotowanym makaronem