Składniki
(2-3 porcje):
400-500g świeżych kurek
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
sól, czarny pieprz
1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego lub wody
4 łyżki wegańskiej kwaśnej śmietany
250g makaronu wstążki lub innego ulubionego
Przepis
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i odsączamy na sicie
Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy kurki. Całość dokładnie mieszamy, chwilę dusimy i zalewamy 1 szkl. bulionu lub wody. Od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej wody
W momencie gdy grzyby zmiękną zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze 2 minuty.
Patelnie ściągamy z ognia, dodajemy natkę pietruszki. Sos łączymy z ugotowanym makaronem