Przepis
SKŁADNIKI :
1 cała pierś z kurczaka
2 łyżki świeżego,startego imbiru
2 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól,pieprz,ostra papryka do smaku
Składniki na marynatę mieszamy w miseczce,nacieramy nią mięso które pozostawiamy w lodówce na około 1 godzinę aby dobrze przeszło przyprawami.
Mięso pieczemy na patelni lub piekarniki albo grillu .Każdy sposób jest dobry,ja piekłam na patelni,pod przykryciem z odrobiną oleju.Czas pieczenia około 20-25 minut.Upieczoną pierś kroimy w paski.
MAKARON Z WARZYWAMI :
1 opakowanie makaronu chow mein
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego lub świeżego imbiru
4 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
biała część pory, pokrojona w słupki
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
2 papryczki chilli,pozbawione pestek i drobno pokrojone
500 g groszku cukrowego
1 opakowanie dowolnych warzyw na patelnię
sól pieprz do smaku
odrobina sosu słodko-pikantnego do polania mięsa
1 szklanka bulionu
PRZYGOTOWANIE :
Makron zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy aż napęcznieje na około 5 minut i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir,lekko podsmażamy następnie dodajemy wszystkie warzywa oprócz groszku, zalewamy częścią bulionu i dusimy około 15-20 minut,pod koniec dodajemy groszek cukrowy.
Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron, wszystkie składniki szybko mieszamy.Makaron z warzywami polewamy sosem sojowym, chwilę smażymy w celu zredukowania sosu, delikatnie mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą szczypców nakładamy makaron na talerze, na makaronie układamy kawałki mięsa i polewamy sosem słodko-pikantnym.
Smacznego.