Składniki
400 g kurek świeżych
warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por)
2 cebule
2 łyżki oliwy
ziele angielskie
listek laurowy
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki śmietany (18%)
Przepis
Oczyściłam grzyby (tak jak tutaj).
Ugotowałam wywar z warzyw (1 l). Wystarczy 15 minut. Warzywa wyjęłam, ziele i listek i por wyrzuciłam. Wywar odstawiłam.
W garnku rozgrzałam oliwę, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkliłam ją. Wrzuciłam kurki. Podsmażyłam około 7 minut, przyprawiłam pieprzem i solą.
Warzywa z wywaru pokroiłam i dodałam do kurek. Wymieszałam. Po 5 minutach smażenia na małym gazie wlałam gorący wywar z warzyw. Zostawiłam na małym gazie na 10 minut.
Zmiksowałam. Przyprawiłam solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę pietruszki.
Krem rozlałam do miseczek, dodałam po łyżce śmietany i posiekany koperek. Do każdej miseczki włożyłam małe kurki.
Jest to łatwa i szybka do zrobienia zupa krem ze świeżych kurek. Dodam, że bardzo smaczna. Wobec tego, jeśli się na nią skusicie, życzę SMACZNEGO