Składniki
na dwie porcje:
200 g wołowiny zrazowej górnej
2 łyżeczki posiekanej bardzo drobno cebuli
2 pokrojone w malutką kosteczkę ogórki kiszone
4 grzanki z bagietki lub bułki
kilkanaście kaparów
2 łyżeczki musztardy
2 jajka
ulubione dodatki do tatara
olej rzepakowy
Przepis
Jajka umyj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka delikatnie umieść w kokilce żaroodpornej, tak, aby zachowały swój kształt i delikatnie zalej olejem rzepakowym, tak, aby całkowicie je przykrył i piecz 55 min. w temperaturze 65-70 stopni.
Mięso umyj i osusz, a następnie zmiel w maszynce na grubych oczkach. Kiedy żółtko będzie gotowe, wszystkie składniki ułóż na desce lub ładnym talerzu. Żółtko wyjmij delikatnie łyżką z kokilki i ułóż na musztardzie. Podawaj i baw się mieszaniem tatara, dopraw ulubionymi składnikami. Gotowe!