Składniki
kładniki na 4-6 porcji:
300 g szynki wieprzowej surowej
1 nieduża marchewka
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
150 g ziemniaków
pół puszki kukurydzy z zalewą
pół puszki czerwonej fasoli z zalewą
pół świeżej czerwonej papryki
pół świeżej białej papryki
pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita
pół łyżeczki ostrej papryki Appetita
pół łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
pół łyżeczki tymianku Appetita
pół łyżeczki ziaren kolendry Appetita
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
sól
olej kokosowy lub rzepakowy
Przepis
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w malutką kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Możesz obrać paprykę ze skórki, dzięki czemu, nawet po kilkukrotnym odgrzewaniu zupy nie „zeskóruje” się. Jak obrać paprykę ze skóry możesz zobaczyć tutaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu.
W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż około 5 min. często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła, dodaj mięso oraz przyprawy (oprócz soli), zamieszaj i smaż około 10 min. dodaj wino i jak odparuje alkohol dodaj 2 l wody i gotuj 25 min. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Na koniec dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, zagotuj, dopraw solą. Gotowe!