Zupa meksykańska

Ewelina
Zupy
29.08.2015 21:08
Zupa meksykańska

Składniki

kładniki na 4-6 porcji:

300 g szynki wieprzowej surowej

1 nieduża marchewka

1 nieduża cebula

2 ząbki czosnku

150 g ziemniaków

pół puszki kukurydzy z zalewą

pół puszki czerwonej fasoli z zalewą

pół świeżej czerwonej papryki

pół świeżej białej papryki

pół łyżeczki mielonego imbiru Appetita

pół łyżeczki ostrej papryki Appetita

pół łyżeczki mielonego cynamonu Appetita

pół łyżeczki tymianku Appetita

pół łyżeczki ziaren kolendry Appetita

150 ml czerwonego półwytrawnego wina

sól

olej kokosowy lub rzepakowy

Przepis

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w malutką kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Możesz obrać paprykę ze skórki, dzięki czemu, nawet po kilkukrotnym odgrzewaniu zupy nie „zeskóruje” się. Jak obrać paprykę ze skóry możesz zobaczyć tutaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu.

W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż około 5 min. często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła, dodaj mięso oraz przyprawy (oprócz soli), zamieszaj i smaż około 10 min. dodaj wino i jak odparuje alkohol dodaj 2 l wody i gotuj 25 min. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Na koniec dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, zagotuj, dopraw solą. Gotowe!