- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
50 gram szpinaku
50 gram indyka
1 Sztuka natki pietruszki - pęczek
200 gram Makaron kokardki (Farfalle)
2 sztuki cebuli
1 Szklanka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1 Łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 Szklanka wody niegazowanej
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Najpierw należy ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu na sposób al dente.
Umyć pierś z indyka, poodkrawać tłuste części i kostki, posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
Pokroić w kostkę cebule, a następnie zeszklić ja na rozgrzanej oliwie.
Dodać na patelnie szpinak, może być mrożony brykiet, rozpuścić go.
Dodać następnie mięso i smażyć aż zrobi się białe.
Następnie dodać do patelni śmietanę wraz ze szklanką wody. Ja preferuje wodę niegazowaną. Dusią około 5-10 minut do zgęstnienia sosu.
Dodać na patelnie ugotowany i odcedzony makaron, wraz z posiekaną pietruszką, wymieszać dokładnie całość.
Danie można udekorować na tależach pietruszką lub/i tartym serem.