Kokardki z indykiem w sosie szpinakowo-ziołowym

mela
Makarony
17.10.2015 11:37
Kokardki z indykiem w sosie szpinakowo-ziołowym
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

50 gram szpinaku

50 gram indyka

1 Sztuka natki pietruszki - pęczek

200 gram Makaron kokardki (Farfalle)

2 sztuki cebuli

1 Szklanka śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki oliwy

1 Łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

1 Szklanka wody niegazowanej

Przepis

Kaloryczność: wysoka

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Najpierw należy ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu na sposób al dente.

Umyć pierś z indyka, poodkrawać tłuste części i kostki, posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.

Pokroić w kostkę cebule, a następnie zeszklić ja na rozgrzanej oliwie.

Dodać na patelnie szpinak, może być mrożony brykiet, rozpuścić go.

Dodać następnie mięso i smażyć aż zrobi się białe.

Następnie dodać do patelni śmietanę wraz ze szklanką wody. Ja preferuje wodę niegazowaną. Dusią około 5-10 minut do zgęstnienia sosu.

Dodać na patelnie ugotowany i odcedzony makaron, wraz z posiekaną pietruszką, wymieszać dokładnie całość.

Danie można udekorować na tależach pietruszką lub/i tartym serem.