Składniki
Składniki na 6-8 porcji:
2 l rosołu drobiowego
garść świeżych kurek
garść świeżej fasolki szparagowej
100 g pora
100 g tofu
sos sojowy
olej sezamowy
sos chilli słodko-kwaśny
ząbek czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
sól
sos tabasco
olej rzepakowy
300
Przepis
Kurki oczyść. Większe sztuki pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Fasolce szparagowej poobcinaj końcówki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę. Pora umyj i pokrój w talarki.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć czosnek i imbir na około 1 min. na nieduży ogień, dodaj pora i kurki i smaż 5 min., dodaj wino i jak alkohol odparuje dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu chilli i kilka kropel oleju sezamowego. Przełóż to do garnka z rosołem, dodaj fasolkę i gotuj wszystko na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Dodaj dwie łyżki sosu sojowego i kilka kropel tabasco, dopraw solą jeśli trzeba. Wyłącz ogień i dodaj tofu oraz większość zielonej cebulki (zostaw trochę do dekoracji zupy na talerzach). Podawaj z makaronem. Gotowe!