Zupa orientalna

Ewelina
Zupy
29.08.2015 21:12
Zupa orientalna

Składniki

Składniki na 6-8 porcji:

2 l rosołu drobiowego

garść świeżych kurek

garść świeżej fasolki szparagowej

100 g pora

100 g tofu

sos sojowy

olej sezamowy

sos chilli słodko-kwaśny

ząbek czosnku

2 cm kawałek świeżego imbiru

2 łyżki posiekanej zielonej cebulki

sól

sos tabasco

olej rzepakowy

300

Przepis

Kurki oczyść. Większe sztuki pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Fasolce szparagowej poobcinaj końcówki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę. Pora umyj i pokrój w talarki.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć czosnek i imbir na około 1 min. na nieduży ogień, dodaj pora i kurki i smaż 5 min., dodaj wino i jak alkohol odparuje dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu chilli i kilka kropel oleju sezamowego. Przełóż to do garnka z rosołem, dodaj fasolkę i gotuj wszystko na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Dodaj dwie łyżki sosu sojowego i kilka kropel tabasco, dopraw solą jeśli trzeba. Wyłącz ogień i dodaj tofu oraz większość zielonej cebulki (zostaw trochę do dekoracji zupy na talerzach). Podawaj z makaronem. Gotowe!