Indyk w sosie szpinakowo-śmietankowym z makaronem

Ewelina
Makarony
04.08.2014 8:21
Indyk w sosie szpinakowo-śmietankowym z makaronem

Przepis

ndyk w sosie szpinakowo-śmietankowym

W moim domu często na stole króluje szpinak pod różnymi postaciami. Uwielbia go moja rodzina ku mojej satysfakcji. To danie jest bardzo proste i szybkie :)

Składniki:

60 dag filetu z indyka

45 dag mrożonego szpinaku

150 ml śmietanki kulinarnej 12%

150 g kwaśniej śmietany 12%

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz, bazylia

makaron penne

15 dag sera żółtego

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso z indyka, posolić i chwilę podsmażyć. Następnie dusić przez ok. 15 minut, po czym dodać szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Całość doprawić pieprzem i bazylią, dodać obie śmietanki i gotować 3 minuty. Podawać z makaronem a gotowe danie posypać startym serem.