makaron po chińsku

Jacek
Makarony
17.08.2015 14:10
makaron po chińsku

Składniki

- 1 pierś z kurczaka

- 150 g pieczarek

- 3 łyżki grzybów mun

- 1 marchewka

- 1 czerwona papryka

- 1 czerwona cebula

- 1 mała cukinia

- 2-3 ząbki czosnku

- imbir (około 3cm)

- 2 pomarańcze

- 400 ml przecieru pomidorowego

- 5 łyżek sosu sojowego

- 2 łyżki miodu

- kiełki na patelnie stir- fry

- 1 łyżka sezamu

- kilka listków kolendry

- makaron spaghetti

Przepis

- mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego

- resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym

- warzywa kroimy w paski

- grzyby mun lekko podgotowujemy

- na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki i cukinię oraz grzyby

- następnie wszystko dusimy razem przez 8 min.

- wszystko mieszamy z makaronem, posypując sezamem i kolendrą do smaku i aromatu