Składniki
opakowanie makaronu ryżowego (250-300g)
400g schabu wieprzowego
1/2 puszki kukurydzy
20dag zielonego groszku (lub 1/2 puszki)
kilka pieczarek
1 czerwona papryka
1 suszona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
kilka listków świeżej kolendry
sól, pieprz
Przepis
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Schab kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni aż lekko się zeszklą. Wówczas dodajemy na patelnię schab i całość podsmażamy. Gdy mięso nabierze brązowej barwy dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę, pokruszoną papryczkę chilli i wszystko nadal smażymy (około 10minut - aż pieczarki staną się miękkie).
Wówczas na patelnię wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy, dodajemy kukurydzę i groszek (jeśli nie jest z puszki - wcześniej go gotujemy). Na patelnię przekładamy także makaron. Wszystko dokładnie mieszamy cały czas podgrzewając. Gdy makaron stanie się już ciepły zdejmujemy patelnię z gazu. Dorzucamy jeszcze kilka listków świeżej kolendry.