Chińszczyzna z makaronem

Ewelina
Makarony
17.11.2015 20:39
Chińszczyzna z makaronem

Składniki

opakowanie makaronu ryżowego (250-300g)

400g schabu wieprzowego

1/2 puszki kukurydzy

20dag zielonego groszku (lub 1/2 puszki)

kilka pieczarek

1 czerwona papryka

1 suszona papryczka chilli

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1/4 szklanki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

kilka listków świeżej kolendry

sól, pieprz

Przepis

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Schab kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek i cebulę bardzo drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni aż lekko się zeszklą. Wówczas dodajemy na patelnię schab i całość podsmażamy. Gdy mięso nabierze brązowej barwy dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę, pokruszoną papryczkę chilli i wszystko nadal smażymy (około 10minut - aż pieczarki staną się miękkie).

Wówczas na patelnię wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy, dodajemy kukurydzę i groszek (jeśli nie jest z puszki - wcześniej go gotujemy). Na patelnię przekładamy także makaron. Wszystko dokładnie mieszamy cały czas podgrzewając. Gdy makaron stanie się już ciepły zdejmujemy patelnię z gazu. Dorzucamy jeszcze kilka listków świeżej kolendry.