tagliatelle szparagowe

Jacek
Makarony
17.08.2015 13:30
tagliatelle szparagowe

Składniki

- 1 pęczek zielonych szparagów

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka oliwy extra vergine

- 1 łyżka masła

- 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej)

- kilka liści bazylii

- makaron tagliatelle

- parmezan

- pesto bazyliowe: 1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki wody , sól, pieprz (wszystko zmiksować w blenderze)

Przepis

- szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obieraczką do warzyw obieramy grubsze końce szparagów mniej więcej do 1/3 długości, tak przygotowane szparagi kroimy na cienkie plasterki za pomocą obieraczki

- rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę podsmażamy

- dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy przez około 2 min. co chwilę mieszając

- dodajemy masło, wkładamy szparagi delikatnie mieszając i smażymy przez 5 min., doprawiamy solą i pieprzem

- wszystkie składniki mieszamy z ugotowanym makaronem

- dodajemy świeże liście bazylii, pesto i posypujemy startym parmezanem