Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej)
- kilka liści bazylii
- makaron tagliatelle
- parmezan
- pesto bazyliowe: 1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki wody , sól, pieprz (wszystko zmiksować w blenderze)
Przepis
- szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obieraczką do warzyw obieramy grubsze końce szparagów mniej więcej do 1/3 długości, tak przygotowane szparagi kroimy na cienkie plasterki za pomocą obieraczki
- rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę podsmażamy
- dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy przez około 2 min. co chwilę mieszając
- dodajemy masło, wkładamy szparagi delikatnie mieszając i smażymy przez 5 min., doprawiamy solą i pieprzem
- wszystkie składniki mieszamy z ugotowanym makaronem
- dodajemy świeże liście bazylii, pesto i posypujemy startym parmezanem