Makaron po chińsku

Ewelina
Makarony
30.06.2014 11:17
Makaron po chińsku

Przepis

Makaron po chińsku

Bardzo proste danie dla miłośników chińskiej kuchni. Potrawa jest bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Jest to wersja z makaronem z zupek chińskich.

SKŁADNIKI:

2 kostki rosołowe drobiowe

3 paczki zupek chińskich *

7 sztuk grzybów mun

pół papryki czerwonej

pół papryki żółtej

2 marchewki

2 cebule

2 duże liście kapusty pekińskiej

2 duże liście młodej białej kapusty

mały por

3 ząbki czosnku

sos sojowy

filet z kurczaka

przyprawa do kurczaka

curry

sos ostrygowy (opcjonalnie)

Do szerokiego naczynia wlewamy wrzącą wodę i dodajemy dwie kostki rosołowe drobiowe. Wrzucamy do gorącego wywaru makaron z zupek chińskich, tak żeby woda je przykryła. Zostawiamy na około 7 minut po czym mieszamy i odcedzamy. Wrzącą wodą zalewamy też grzyby mun i gdy odpowiednio nasiąkną odcedzamy. Następnie siekamy czosnek, kroimy grzyby i pora na mniejsze kawałki, marchewkę i paprykę w słupki, cebulę w piórka, kapustę pekińską i białą w paski. Podsmażamy kawałki kurczaka na oliwie z dodatkiem jednej łyżeczki przyprawy do kurczaka. Wrzucamy na patelnie marchewkę i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy paprykę, pora, kapustę, cebulę, grzyby mun oraz posiekany czosnek. Doprawiamy wszystko 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżeczkami curry oraz solą i pieprzem do smaku, opcjonalnie również 2 łyżkami sosu ostrygowego. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, wrzucamy na patelnie ugotowany makaron i smażymy około 5 minut. Całość posypujemy pietruszką.