Przepis
Makaron po chińsku
Bardzo proste danie dla miłośników chińskiej kuchni. Potrawa jest bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Jest to wersja z makaronem z zupek chińskich.
SKŁADNIKI:
2 kostki rosołowe drobiowe
3 paczki zupek chińskich *
7 sztuk grzybów mun
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
2 marchewki
2 cebule
2 duże liście kapusty pekińskiej
2 duże liście młodej białej kapusty
mały por
3 ząbki czosnku
sos sojowy
filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka
curry
sos ostrygowy (opcjonalnie)
Do szerokiego naczynia wlewamy wrzącą wodę i dodajemy dwie kostki rosołowe drobiowe. Wrzucamy do gorącego wywaru makaron z zupek chińskich, tak żeby woda je przykryła. Zostawiamy na około 7 minut po czym mieszamy i odcedzamy. Wrzącą wodą zalewamy też grzyby mun i gdy odpowiednio nasiąkną odcedzamy. Następnie siekamy czosnek, kroimy grzyby i pora na mniejsze kawałki, marchewkę i paprykę w słupki, cebulę w piórka, kapustę pekińską i białą w paski. Podsmażamy kawałki kurczaka na oliwie z dodatkiem jednej łyżeczki przyprawy do kurczaka. Wrzucamy na patelnie marchewkę i smażymy 2 minuty. Następnie dorzucamy paprykę, pora, kapustę, cebulę, grzyby mun oraz posiekany czosnek. Doprawiamy wszystko 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżeczkami curry oraz solą i pieprzem do smaku, opcjonalnie również 2 łyżkami sosu ostrygowego. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, wrzucamy na patelnie ugotowany makaron i smażymy około 5 minut. Całość posypujemy pietruszką.