Przepis
A dziś coś bardzo na szybko... z kurczakiem i makaronem pełnoziarnistym penne.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok. 200- 250 g suchego makaronu pełnoziarnistego
- ok. 400 g mieszanki chińskiej lub świeże warzywa (papryka czerwona, papryka zielona, pędy bambusa, por, marchew, grzyby mun)
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1-1,5 łyżki sosu rybnego
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka umyłam, oczyściłam, pokroiłam w dość drobną kostkę, doprawiłam papryką, curry i imbirem i wstawiłam na jakiś czas do lodówki (im dłużej tym lepiej).
Cebulę pokrojoną w pióra podsmażyłam w woku na oleju rzepakowym, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyłam przez kilkanaście sekund aż uwolni swój aromat. Następnie dodałam kurczaka, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny i cukier, wszystko razem smażyłam na sporym ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodałam mieszankę i ok. 1/3 szklanki wody, krótko smażyłam, by warzywa były chrupkie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam z ugotowanym wcześniej al dente makaronem i gotowe.