Składniki
- 4 większe cukinie
- 1 średnia cebula
- 4 jajka
- 10-12 łyżek mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego kopru
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- olej roślinny
Przepis
- cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne
- trzemy je na tarce z dużymi oczkami i przekładamy na sitko posypując solą, na koniec całość mieszamy
- po 10-15 minutach kiedy cukinia puści wodę, odciskamy mocno cały nadmiar płynu i przekładamy do misy
- cebulę kroimy na drobną kostkę, koper szatkujemy
- do cukinii dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, cebulę, koper oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
- całość dokładnie mieszamy
- uformowane placuszki - nieco grubsze niż te ziemniaczane - smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju roślinnym około 3-4 minut do uzyskania jasnobrązowej barwy