placki z cukinii

Jacek
Obiad
17.08.2015 14:06
placki z cukinii

Składniki

- 4 większe cukinie

- 1 średnia cebula

- 4 jajka

- 10-12 łyżek mąki pszennej

- 1 ząbek czosnku

- garść świeżego kopru

- 4 łyżki jogurtu naturalnego

- sól, pieprz

- olej roślinny

Przepis

- cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne

- trzemy je na tarce z dużymi oczkami i przekładamy na sitko posypując solą, na koniec całość mieszamy

- po 10-15 minutach kiedy cukinia puści wodę, odciskamy mocno cały nadmiar płynu i przekładamy do misy

- cebulę kroimy na drobną kostkę, koper szatkujemy

- do cukinii dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, cebulę, koper oraz czosnek przeciśnięty przez praskę

- całość dokładnie mieszamy

- uformowane placuszki - nieco grubsze niż te ziemniaczane - smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju roślinnym około 3-4 minut do uzyskania jasnobrązowej barwy