Składniki
1. Spód
300g ciasteczek oreo ( można zastąpić orito z biedronki )
90g masła
2. Masa
500g truskawek
330ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru ( ilość można zmienić w zależności od słodkości truskawek )
2 łyżki żelatyny
sok z 1 całej cytryny
Przepis
1.Spód
Ciasteczka razem z nadzieniem rozdrabniamy do konsystencji drobnego, mokrego piasku.
Łączymy z płynnym masłem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wykładamy spód i brzegi formy.
Formę z ciasteczkowym spodem wkładamy do lodówki.
2.Masa
Truskawki, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy całość, do rozpuszczenia się cukru.
Miksujemy zawartość garnuszka blenderem na gładki sos i doprowadzamy go do wrzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody, mieszamy dokładnie do całkowitego jej rozpuszczenia i wlewamy do gorącego sosu truskawkowego. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy nasz sos truskawkowy uzyska już temperaturę pokojową, ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę i ubitą dodajemy stopniowo do sosu.
Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Masę truskawkową wylewamy na schłodzony, ciasteczkowy spód i całość wędruje do lodówki do stężenia i schłodzenia ( najlepiej na noc ).
Gotowe ciasto udekorować możemy według uznania ( pokruszonymi ciastkami, świeżymi owocami, bitą śmietaną ), kroimy w kostkę bądź trójkąty i zajadamy :)