Przepis
Składniki (na 4 niewielkie szklanki):
- 80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
- 350 g kremowego serka białego (u mnie bieluch)
- 4 łyżki cukru pudru
- nasiona z 1 laski wanilii
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka truskawek na wierzch deseru
sos truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Pokruszone ciastka wsypać na dno szklanek.
Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem.
Przygotować sos:
truskawki rozgnieść widelcem w niedużym garnuszku (lub rozdrobnić w blenderze), dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier, zagotować. Ostudzić.
Na ciastka w szklankach wykładać kolejno warstwy: twarogowa, truskawkowa, twarogowa i truskawkowa. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Schłodzić.
Źródło: http://przystole.blox.pl/2010/07/Serniczki-truskawkowe-w-szklankach.html