Torcik truskawkowy z Oreo

Ewelina
Ciasta
29.05.2015 22:40
Torcik truskawkowy z Oreo

Składniki

na tortownicę o średnicy 26 cm

dolna warstwa:

300 g ciasteczek Oreo (ja dałam 350 g; w całości, wraz z kremem)

100 g miękkiego masła (ja użyłam 130 g)

warstwa śmietanowo-czekoladowa:

400 g schłodzonej śmietany kremówki 30%

200 g białej czekolady (ja dałam 100 g)

250 g serka mascarpone

2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wrzątku do ich rozpuszczenia

warstwa truskawkowa:

800 g truskawek

2 galaretki truskawkowe

Przepis

Całe ciastka przekładam do misy blendera lub malaksera i dokładnie miksuję (na drobne okruszki), następnie dodaję miękkie masło i ponownie dokładnie mieszam, aż całość się połączy. W konsekwencji masa powinna być miękka i na tyle lepka, aby dokładnie można było nią wyłożyć dno tortownicy.

Do przygotowanej formy przekładam masę i mocno dociskając tworzę dolną warstwę, można sobie pomóc np. szklankom. Masa powinna być zbita, wstawiam ją na kilkadziesiąt minut do lodówki, aby dobrze zastygła.

W tym czasie truskawki myję i szypułkuję, miksuję je na jednolity mus. Dodaję do garnka, stawiam na gazie i mieszając podgrzewam, musu nie można zagotować, ale kiedy będzie bardzo gorący dodaję do niego galaretki w proszku, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia oraz lekkiego stężenia.

Do szklanki dodaję niewielką ilość wrzątku oraz żelatynę, mieszam dokładnie i pozostawiam do ostygnięcia. Białą czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej (w garnku zagotowuję wodę i stawiam na nią blaszaną miseczkę z pokruszoną czekoladą) mieszam, aby całość dokładnie się roztopiła, następnie pozostawiam do ostygnięcia.

W misce ubijam kremówkę na sztywno, następnie dodaję serek mascarpone i dalej chwilę miksuję, kolejno delikatnym strumieniem wlewam roztopioną białą czekoladę wciąż miksując.

Na koniec do szklanki z rozpuszczoną i przestygniętą żelatyną dodaję łyżkę ubitej masy, lekko mieszam i całość dodaję do śmietanowo-czekoladowej masy, jeszcze chwilę miksuję, aby żelatyna dokładnie się rozprowadziła.

Na zastygnięty czekolady spód wykładam masę śmietanową, dokładnie równam i dociskam, wstawiam do lodówki na ok. 60 minut. Na koniec wylewam już lekko stężały mus truskawkowy.

(Jeżeli zdążył się za bardzo ściąć należy go dobrze wymieszać albo lekko podgrzać, aby nie było grudek.)

Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.