Tosty francuskie z czerwonym pesto i innymi dodatkami

Dominika
Obiad
26.06.2015 19:37
Tosty francuskie z czerwonym pesto i innymi dodatkami

Ok. 20 dużych listków świeżej bazylii 1/2 słoika suszonych pomidorów w z oleju z ziołami (ok.130 g) 20 g płatków migdałów 20 g startego parmezanu 50 g rukoli 2 kulki mozzarelli 2 udka wcześniej upieczonego kurczaka lub inne mięso rozdrobnione na mniejsze kawałki 5 kromek chleba razowego 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Olej ryżowy do smażenia Sól i pieprz do smaku Do dekoracji Kilka oliwek lub trochę płatków migdałów Przygotowanie Listki bazylii, suszone pomidory wraz z olejem, parmezan i płatki migdałów rozdrobnić przy użyciu blendera na czerwone pesto. Kromki chleba maczać w mieszance z obu stron, a następnie kłaść na rozgrzaną patelnię, z małą ilością oleju i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia, przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Do przyrządzenia kanapek wykorzystałam pieczonego kurczaka pozostałego z poprzedniego obiadu, czyli nic się nie zmarnuje ;) Tosta można przykryć drugą kromką z góry i zabrać do pracy czy na piknik. Aby kromki wyszły twardsze, można je wcześniej podpiec w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Na tosta francuskiego położyć rukolę, dwa plastry mozzarelli, porcję kurczaka i sporą ilość pesto. Dodatkowo u góry przyozdobić tosty oliwkami przekrojonymi na pół lub płatkami migdałów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/tosty-francuskie-z-czerwonym-pesto-i-innymi-dodatkami/