Pianka truskawkowa

Krzysztof
Ciasta
27.05.2014 8:59
Pianka truskawkowa

Przepis

500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego

2 galaretki truskawkowe

120 gramów okrągłych biszkoptów

Dwie galaretki rozpuścić dokładnie w 300 ml wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej.

Mleko spienić ubijając na najwyższych obrotach przez 3 minuty.

Do mleka dodać płynną przestudzoną galaretkę, zmiksować do połączenia obu składników, poczekać chwilkę aż masa zgęstnieje (zapobiegniemy wtedy wypływaniu biszkoptów na gorę masy)**.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, wyłożyć na nie tężejącą piankę, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce. Deser można przystroić truskawkami*, zalać maksymalnie rozcieńczoną galaretką (tzn 1 galaretka na 0,5 litra wrzątku).

*Uwaga: truskawki ułożone na wierzchu muszą być pokrojone na cienkie plasterki, gdyż krojąc grubsze kawałki zniszczymy delikatną strukturę pianki.

** Uwaga: innym sposobem na ujarzmienie wypływających na wierzch biszkoptów jest zalanie ich najpierw małą ilością masy (ma sięgać do połowy ich wysokości) i wstawienie do lodówki do szybkiego stężenia, a potem dolanie reszty masy.