Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym

Danka
Obiad
26.06.2015 17:47
Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym

Składniki: (na tortownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: - 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej - 1/4 szklanki mąki ryżowej - 20 ml oleju słonecznikowego - 1 jajko - duża szczypta soli - szczypta pieprzu - szczypta kurkumy - pół awokado, pokrojone na drobną kostkę - 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody - 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki - 10 ml śmietany 18% - 2 jajka - 2 cebulki dymki pokrojone w małe piórka - 5g startego bardzo drobno żółtego sera - szczypta świeżo mielonego pieprzu - szczypta soli - 1/3 małej papryczki chilli pokrojonej bardzo drobno - około 6 listków świeżej kolędry - około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości Farsz: - pokruszony ser feta 100 g - 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki - po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. U mnie wyszło 60 minut na 180 stopni i 45 na 220 w piekarniku elektrycznym, zaś 45 minut na 180 oraz od 45 do 60 minut w piekarniku gazowym. Ciasto z mąki żytniej trudniej się piecze niż to z mąki pszennej,dlatego podaje tak szeroki zakres pieczenia- należy obserwować jak takie ciasto upiecze się w waszym piekarniku. Podpiec ciasto Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników Mus: 1. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/tarta-marchewkowa-na-ciescie-zytnio.html