Gołąbki z młodej kapusty po grecku

Ewelina
Obiad
08.06.2015 10:25
Gołąbki z młodej kapusty po grecku

Składniki

1 główka młodej kapusty

0,5 kg mielonej szynki wieprzowej

1 woreczek brązowego ryżu, ugotowany w wodzie, odcedzony

1 łyżeczka soli

pieprz, słodka papryka do smaku

1 cebula, pokrojona w kostkę

4 łyżki oleju

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

4 łyżki oleju

2 łyżki posiekanej mięty

SOS :

1 puszka pomidorów

1 mała cebulka, pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

płaska łyżeczka cukru

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oleju

Na oleju podpiekamy cebule z czosnkiem, następnie wlewamy pomidory, rozdrabniamy je i doprawiamy do smaku. Kiedy sos jest już zredukowany, zakręcamy gaz.

DODATKOWO :

100 g pokruszonego sera fety

garść ciemnych oliwek

Przepis

Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją chwilkę w gorącej, osolonej wodzie, aż liście zmiękną. Każdy liść, w miarę jak zaczyna odchodzić do kapusty wykładamy na talerz. Studzimy i usuwamy nożykiem zgrubienie z liści.

Mięso mielone mieszamy w miseczce z ryżem, miętą, przyprawami, ewentualnie dosypujemy przypraw według uznania. Cebulę z czosnkiem podpiekamy na oleju, dodajemy do farszu, mieszamy na jednolitą masę.

Na każdy liść kapusty kładziemy po dużej łyżce farszu, ciasno zwijamy i kroimy na pól każdy gołąbek. Tak uzyskamy mini gołąbki. Układamy je w naczyniu do gotowania na prze i parujemy około 40 minut, do całkowitej miękkości. Jeżeli gotujemy w garnku, musimy gołąbki zalać 1 szklanką bulionu i gotujemy do miękkości. Gołąbki przed podaniem możemy podpiec na patelni na oleju.

Na talerz układamy porcje sosu, na to kilka gołąbków, posypujemy serem feta, miętą i oliwkami. Podajemy ciepłe. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną