Składniki
1 główka młodej kapusty
0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
1 woreczek brązowego ryżu, ugotowany w wodzie, odcedzony
1 łyżeczka soli
pieprz, słodka papryka do smaku
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej mięty
SOS :
1 puszka pomidorów
1 mała cebulka, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Na oleju podpiekamy cebule z czosnkiem, następnie wlewamy pomidory, rozdrabniamy je i doprawiamy do smaku. Kiedy sos jest już zredukowany, zakręcamy gaz.
DODATKOWO :
100 g pokruszonego sera fety
garść ciemnych oliwek
Przepis
Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją chwilkę w gorącej, osolonej wodzie, aż liście zmiękną. Każdy liść, w miarę jak zaczyna odchodzić do kapusty wykładamy na talerz. Studzimy i usuwamy nożykiem zgrubienie z liści.
Mięso mielone mieszamy w miseczce z ryżem, miętą, przyprawami, ewentualnie dosypujemy przypraw według uznania. Cebulę z czosnkiem podpiekamy na oleju, dodajemy do farszu, mieszamy na jednolitą masę.
Na każdy liść kapusty kładziemy po dużej łyżce farszu, ciasno zwijamy i kroimy na pól każdy gołąbek. Tak uzyskamy mini gołąbki. Układamy je w naczyniu do gotowania na prze i parujemy około 40 minut, do całkowitej miękkości. Jeżeli gotujemy w garnku, musimy gołąbki zalać 1 szklanką bulionu i gotujemy do miękkości. Gołąbki przed podaniem możemy podpiec na patelni na oleju.
Na talerz układamy porcje sosu, na to kilka gołąbków, posypujemy serem feta, miętą i oliwkami. Podajemy ciepłe. Smacznego.