Gołąbki

Małgorzata
Obiad
06.05.2016 14:01
Gołąbki

Składniki

700 g mięsa mielonego wieprzowego

100 g ryżu

1 duża główka kapusty

2 jajka

czarny pieprz

sól

Sos pomidorowy:

3 litry bulionu mięsnego

200 g koncentratu pomidorowego 30%

5 listków laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

3 łyżki mąki

1/2 łyżeczki cukru

pieprz czarny

sól

Przepis

Z kapusty wycinamy twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy kapustę i zmniejszamy gaz. Kapusta powinna się parzyć, a nie gotować. Powoli zdejmujemy wierzchnie liście, które podczas parzenia same zaczynają odchodzić od główki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku.

Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników.

Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu.

Moje rady:

- kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita

- gęstość sosu można regulować według własnych upodobań

- czas duszenia gołąbków zależy od tego czy kapusta jest starsza czy młoda

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną