Składniki
700 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g ryżu
1 duża główka kapusty
2 jajka
czarny pieprz
sól
Sos pomidorowy:
3 litry bulionu mięsnego
200 g koncentratu pomidorowego 30%
5 listków laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki cukru
pieprz czarny
sól
Przepis
Z kapusty wycinamy twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy kapustę i zmniejszamy gaz. Kapusta powinna się parzyć, a nie gotować. Powoli zdejmujemy wierzchnie liście, które podczas parzenia same zaczynają odchodzić od główki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku.
Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników.
Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu.
Moje rady:
- kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita
- gęstość sosu można regulować według własnych upodobań
- czas duszenia gołąbków zależy od tego czy kapusta jest starsza czy młoda