Karpatka ze śmietaną i truskawkami

Ewelina
Ciasta
08.06.2015 9:59
Karpatka ze śmietaną i truskawkami

Składniki

SKŁADNIKI na ciasto :

250 ml mleka

150 g margaryny

1 i 1/2 szklanka maki pszennej

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleko z margaryną ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, kiedy zacznie się gotować wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do ciasta. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Mikserem ucieramy ciasto z jajkami do momentu połączenia się składników, wsypujemy proszek i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy porcje, tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, maczając łyżkę w wodzie rozkładamy porcję ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 * C, przez około 20-25 minut, aż powstaną duże uwypuklenia w cieście, oczywiście uważając aby się ciasto nie spiekło.

Przepis

ŚMIETANA :

400 ml śmietany 30 % mocno schłodzonej

2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

150 g serka waniliowego

Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem, na najwyższych obrotach, z cukrem waniliowym. Kiedy jest już mocno ubita, cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy i odkładamy do lodówki aż lekko stężeje, będzie się lepiej nakładać na ciasto.

DODATKOWO :

30 dkg truskawek, umytych i pokrojonych

10 dkg borówek

dżem truskawkowy

Na pierwszy blat ciasta ptysiowego rozsmarowujemy trochę dżemu truskawkowego, na to porcja bitej śmietany i pokrojone truskawki oraz borówki. Czynność tą powtarzamy z drugim ciastem a wierzch dekorujemy według uznania.