Gołąbki z ryżem i mięsem

Beata
Obiad
26.04.2015 0:21
Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki

1 duża główka kapusty

1 kg mięsa mielonego

300 g ryżu

2 cebule

2 łyżki oleju

1 puszka pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

majeranek

papryka słodka

bazylia

oregano

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka masła klarowanego

sól

pieprz

Przepis

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.

Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

Farsz

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju

na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.

Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.

Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.

Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.

Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.

Sos przygotowuję osobno.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle

Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.

Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.

Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.

Na talerzu polać gołąbki sosem.