Składniki
4-5 dużych ziemniaków, 2 piersi z kurczaka, kilka plastrów pikantnego salami, 1 duża marchewka, 2 pomidory, 1 cebula, po pół pęczka koperku i natki pietruszki, ok. 200 g startego żółtego sera, suszony tymianek, 1 jajko, 150 g śmietany, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek, masło do wysmarowania naczynia
Przepis
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie. Nie gotować za długo, ziemniaki mają lekko zmięknąć, ale mają być zwarte i się nie rozpadać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka lub innymi ulubionymi przyprawami. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać kurczaka i smażyć do zrumienienia.
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie plasterki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z rozbełtanym jajkiem i połową startego sera, dodać tymianek i posiekany koperek wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami: ziemniaki, kurczak, połowa plastrów salami, marchewki i pomidorów, polać 1/3 mieszaniny śmietanowo-jajecznej, znowu ziemniaki, reszta kurczaka, druga połowa plastrów salami, marchewki i pomidorów, polać połową pozostałej mieszanki śmietanowej, na to ostatnia część ziemniaków polana śmietaną z jajkiem, wierzch posypać pozostałym startym serem. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Pod koniec zapiekania posypać posiekaną natką pietruszki.