Młoda kapusta z pulpetami

Ewelina
Obiad
07.06.2015 9:17
Młoda kapusta z pulpetami

Składniki

Pulpety:

400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki

2 jajka

sól

pieprz świeżo mielony

łyżeczka czosnku granulowanego

bułka

3-4 łyżki bułki tartej

olej do smażenia

Kapusta:

główka młodej kapusty

mała cebulka

2 łyżki oleju

sól

pieprz

3 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka papryki słodkiej

1/4 łyżeczki papryki ostrej

łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

Przepis

Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki. Pulpeciki usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe i dusić do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie.