Składniki
Pulpety:
400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
2 jajka
sól
pieprz świeżo mielony
łyżeczka czosnku granulowanego
bułka
3-4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Kapusta:
główka młodej kapusty
mała cebulka
2 łyżki oleju
sól
pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Przepis
Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki. Pulpeciki usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe i dusić do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie.