Składniki
500 g mrożonych małży bez muszelek
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 duże łyżki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia
SOS CZOSNKOWY :
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 duża łyżka majonezu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
szczypta soli i cukru do smaku
Jogurt dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami, przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.
Przepis
Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąki z przyprawami, w osobnej miseczce mieszamy jajka. Małże panierujemy w jajku i mące, czasami czynność należy powtórzyć jeżeli panierki jest za mało. Na bardzo gorącym, głębokim oleju smażymy małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy ciepłe lub zimne z sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.