Pieczone małże z sosem czostnkowym

Ewelina
Przekąski
08.06.2015 9:51
Pieczone małże z sosem czostnkowym

Składniki

500 g mrożonych małży bez muszelek

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

2 duże łyżki mąki kukurydzianej

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

olej do głębokiego smażenia

SOS CZOSNKOWY :

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

1 duża łyżka majonezu

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

szczypta soli i cukru do smaku

Jogurt dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami, przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.

Przepis

Małże rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy mąki z przyprawami, w osobnej miseczce mieszamy jajka. Małże panierujemy w jajku i mące, czasami czynność należy powtórzyć jeżeli panierki jest za mało. Na bardzo gorącym, głębokim oleju smażymy małże, kilka minut aż dobrze się zarumienią. Odcedzamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy ciepłe lub zimne z sosem czosnkowym i wykałaczkami. Smacznego.