Składniki
Składniki: [na 3 średnie bochenki - każdy na ok. 3 chochle żuru]
20g drożdży
350g kwaśnego mleka
1 łyżeczka cukru
100g pszenicy (zmielić na mączkę)
450g mąki
1,5 łyżeczki soli
20g oliwy
Przepis
Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn
[można podgrzać do temperatury 37C, by chlebek szybciej wyrósł]
Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto ładnie odchodzące od dłoni - jeżeli będzie zbyt lepkie, dodać mąki. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
[wskazówki nt. wyrabiania chleba znajdziesz tu]
Uformować 3 kule, ułożyć na blaszce, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 25-30min.
[chleb powinien być ładnie zarumieniony zarówno z wierzchu, jak i d spodu]
Po wystudzeniu odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
Żurek wlewać przed podaniem.
Smacznego!