Zapiekanka makaronowa z kiełbasa

Ewelina
Zapiekanki
14.04.2015 20:29
Zapiekanka makaronowa z kiełbasa

Składniki

200 g makaronu penne Czaniecki,

3 kiełbasy,

2 cebule,

1 czerwona papryka,

1 brokuł,

2 garście rukoli,

50 g sera żółtego lub korycińskiego,

400 ml śmietanki 30 %,

100 ml śmietany 12%,

2 żółtka,

sól,

pieprz,

olej rzepakowy Oleofarm.

Przepis

Makaron podgotowałam ok. 5 minut w osolonej wodzie. Tak samo brokuł w drugim rondelku lekko podgotowałam. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą.