Składniki
200 g makaronu penne Czaniecki,
3 kiełbasy,
2 cebule,
1 czerwona papryka,
1 brokuł,
2 garście rukoli,
50 g sera żółtego lub korycińskiego,
400 ml śmietanki 30 %,
100 ml śmietany 12%,
2 żółtka,
sól,
pieprz,
olej rzepakowy Oleofarm.
Przepis
Makaron podgotowałam ok. 5 minut w osolonej wodzie. Tak samo brokuł w drugim rondelku lekko podgotowałam. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą.